Mis elu sees praegu on

Mina ei saa aru, kuskohas kukeseeni vikatiga peab niitma. Meie juures on siin natuke ja seal natuke... aga muidugi, jah, meil on ka väga populaarne mets. Pilvikuid on palju, puravikke pole ma põhimõtteliselt üldse otsinud, sest need pole meie peres kuigi populaarsed. 

Mustikaid pole ma sel aastal veel korjanud. Võimalik, et täna on hea mustikakorjamisepäev...

Pohlad, keda huvitab, on punased. Meil pohlasööjaid ei ole. 

***

Aiast tuleb natukehaaval tomateid. Füüsalitele vist eriti ei meeldi, kipuvad teised kuivama ja vilju toorelt maha viskama - aga ma proovin tulevaasta jälle. 

Suveõunu tuleb maha. Peaks vist esimest korda üle pika aja mädaõunad komposti viima, korralike õunte otsimine rikutute vahelt on tüütu... ja ega need purjus herilased ka mingi rõõm ei ole. 

Veel tuleb kuumaasikaid ja esimesi sügisvaarikaid. 

Ubadele ja porganditele pole ma veel otsa vaadanud. On lootus, et saame sel aastal ka oma kõrvitsa... aga mis jutt see on, et zucchinit tuleb hirmus palju, ma endiselt ei tea, parim saak oli kunagi kolm vilja, sel aastal ei paista taas ühtegi. 

Noorima soovitusel võtsin ühe küüslaugupeenra taimedel pead maha, teisel jätsin eksperimendi mõttes alles. Eile uurisime Noorimaga huvitatult, mis seal all siis oli... olid jah need ilma peata mugulad keskeltläbi suuremad. Iseenesest oleks küüslaugud tahtnud ülesvõtmist umbes nädala eest, aga siis ma, vabandage, nautisin tsikaadilaulu. 

***

Uno-nimeline saun on veel natuke poolik - terrass ja mingid iluliistud ja nii -, aga eile toimus esimene saunatamine. Vähkpunased ja märjad poisid käisid ühekaupa ja kambakesi rääkimas, et nii äkilist leili pole nad varem kogenud, valus on, aga väga tore. Täna keskhommikuks oli saun kenasti maha jahtunud. Ise lõhuvad puid saunaahju jaoks pisikeseks, ise kütavad, ise küpsevad. Mina tagan ainult käterätikud ja ilmselt edaspidi ka joogid (mitte midagi Fassbrausest kangemat, loomulikult). Ümbruse, et talvel saaks turvaliselt lumeingleid teha, peavad nad ka veel ära siluma. 

***

Linnamajas oli uputuse või millegi muu tagajärjel keldris natuke niiske põrand, ei rohkem - pole ka ime, Linnamaja asub kõrgel künka peal, aed on 12 meetrit langust (terrassid, oli kunagi Linna kõige ilusam ja erilisem aed, nüüd on taas kitsekarjamaa nagu 1978, aastal maja ostmise ajal) ja sellest allpool on jõeni veel palju ruumi.

Linnamajast vähemalt kolmveerand läheb septembrist väljaüürimisele, sest meie armas üüriline vahetab ülikooli ja elukohalinna. Noore inimese asi. Kas Vanim alumiselt korruselt üht tuba vajab, on veel läbi arutamata, aga kui keegi teab kedagi, kes teab kedagi, kes teab Tartu kesklinnas kodu otsivaid heade elukommetega tudengeid (usun, et toad on jaotatavad 4-5 inimese vahel), siis paluks lahkesti teada anda. Vannituba ja köök saavad olema ühiskasutuses, samuti peavad nad suutma omavahel koordineerida ahjukütmist ja tänavakoristamist. 

***

Augusti kalender on kuidagi meeldivalt tühi... ja siis tuleb meelde, et kogudusega seoses on üks kohustus-lõbustus-üritus tulemas. Oeh. 

***

Suvistest tegemistest või headest plaanidest läks ka seekord untsu lootus minna Kassitoome kontserdile... sest me olime ju tol päeval ära. Ühega lastest oli eile pikem jutt sellest, mis sorti üritustel on kohane* käia ja kus mitte... me veel näeme, kas tänase mittekohase ürituse teemal võidab puberteet või head kavatsused. Paela lapsele jalga ei pane, aga loodame, et ühel hetkel teeb ta ikkagi head valikud. 

Muidu jäävad veel tegemata maasikapõld, suurem kogus vaarikamoosi, hmmmm mingi aiandus. Kuurortlinna meres ujumine võib veel juhtuda, kohalikku järve ma ühel palaval õhtul ei läinud, sest valisin sõstrakorjamise. Eks seal ole juba varasematel aastatel käidud ka. Väljas söönud oleme häbiväärselt vähe ja külalisi vastu võtnud ka vähem, kui suvel tavaliselt. Küll aga planeerivad poisid saunateemalisi prallesid erinevate sõprade gruppidega, arvatavasti on tulemas Suur Suvelõpupidu Keskmise täisealiseks saamise asjus ja kohe pärast seda üle pika aja üks varasemast tuttav sohvasurfipere. 

Suvi kestab veel.


_________
*turvalisus, hea maitse, lavalt kostvad keelendid, seltskond jne. 

Comments

  1. Küüslaugupead on maitsvad kergelt praadides. Ameerikamaal pidavat lausa vastavaid pidustusi peetama (garlic scapes festivals).

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Muid mõtteid

Kuna on ju teisipäev

Maasikad!